Bollenteelt met bokashi

31 mrt 2020

Bericht

Bollenteelt met bokashi

De bodemverbeteraar bokashi staat in de belangstelling. Ook bollentelers willen bokashi gebruiken. Naast verbetering van de bodemvruchtbaarheid door toevoeging van organische stof, zou bokashi ook bodemziekten kunnen onderdrukken.

Bokashi is een product dat ontstaat bij fermentatie van organisch restmateriaal. Bokashi - een Japans woord - is wat anders dan compost. Compost ontstaat door een biologische afbraakproces bij temperaturen van 55 - 65 °C, bokashi ontstaat door een fermenteerproces bij 35 - 40 °C onder zuurstofarme omstandigheden na toevoeging van kalk, klei en effectieve micro-organismen. Door deze manier blijft meer organische stof behouden en komt er minder kooldioxide (CO?) vrij. Bokashi-expert Jasper ten Berge denkt dat bokashi heel geschikt is voor de bollenteelt omdat de bodem dan meer in balans komt waardoor je minder last hebt van bodemziekten.

Onkruidzaden

Steeds meer bollentelers hebben daarom belangstelling voor de toepassing van bokashi, schrijft vakblad Greenity in een artikel, zoals John Huiberts. Hij gebruikt al drie jaar Bokashi, gemaakt van gemaaid gras uit het natuurgebied Zwanenwater. Hij voegt geen stro meer toe aan de bodem want dat is duurder. Bovendien zitten er onkruidzaden in. Carl van Schagen, die overstapt op Bokashi, verwacht ook dat het meer bijdraagt aan de bodemvruchtbaarheid dan stro, maar hij moet nog afwachten hoe het gaat.

Andere bollentelers in het artikel willen liever eerst experimenteren met bokashi. “Gewoon uittesten op een klein proefveld en kijken wat er gebeurt,” zegt Monique van Haaster. En Tineke van Berkel wil eerst meer zekerheid over de aanwezigheid van virussen en onkruidzaden in bokashi. Bovendien zijn er ook bedenkingen tegen de toepassing van Bokashi, aldus het vakblad.

Artikel in Greennity

Organische stof

In de factsheet 'De Bokashi-hype ontrafeld' van de Branche Organisatie voor Organische Reststoffen (BVOR) wordt gesteld dat er geen onderzoek is dat aantoont dat onkruidzaden en plantenpathogenen in de Boskashi-kuil effectief worden gedood. Er bestaat weinig gedegen wetenschappelijk onderzoek naar het bokashi-fermentatieproces, aldus BVOR.

En bokashi bevat wel veel organische materiaal, maar een groot deel van dat materiaal is makkelijk afbreekbaar. Belangrijker is te kijken naar de hoeveelheid Effectieve Organische Stof (EOS). Het aandeel humus is in compost veel groter dan in bokashi, zo meldt BVOR in de factsheet.

Factsheet De bokashi-hype ontrafeld

bron: Groen Kennisnet

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

LTO benadrukt doorgang voedselproductie en (seizoe

LTO benadrukt doorgang voedselproductie en (seizoen)arbeid bij kabinet

31 mrt 2020 Bericht
LTO benadrukt doorgang voedselproductie en (seizoen)arbeid bij kabinet
Voor extra veelzijdigheid en productiviteit: nieuw

Voor extra veelzijdigheid en productiviteit: nieuwe maten voor de ALLIANCE 585

30 mrt 2020 Bericht
Voor extra veelzijdigheid en productiviteit: nieuwe maten voor de ALLIANCE 585
Stickers op oneerlijke boerenproducten in winkelsc

Stickers op oneerlijke boerenproducten in winkelschap

12 feb 2020 Bericht
Stickers op oneerlijke boerenproducten in winkelschap


Vakpartner nieuws

Kistenwassers te huur

Kistenwassers te huur

7 mei 2020 Bericht Mechatec
Kistenwassers te huur
Hebben bieten sporenelementen nodig?

Hebben suikerbieten sporenelementen nodig?

21 mrt 2020 Bericht Yara
Hebben suikerbieten sporenelementen nodig?
Sporenelementen voorkomen ziekten

Sporenelementen voorkomen ziekten

20 mrt 2020 Bericht Yara
Sporenelementen voorkomen ziekten

Bezoek onze vakpartners

COOKIE INFORMATIE

Voor een volledige werking van deze website wordt gebruik gemaakt van cookies.
Meer informatie over cookies > Accepteren Verder zonder cookies