Aardappelen in twee minuten geschild en vacuüm verpakt

25 nov 2019

Akkerbouwkrant - November 2019

Aardappelen in twee minuten geschild en vacuüm ver

Frieslanders en Agria’s rollen over de verwerkingslijn van akkerbouwbedrijf Van Beusichem uit Zeewolde. Onder de naam Friet van Beus gaat jaarrond gesneden en vacuüm verpakte verse friet van het erf en wordt in het midden van Nederland bij cafetaria, restaurants en foodtrucks afgeleverd. “Allemaal aardappelen van ons eigen land.”

Binnen twee minuten uit de kuubskist naar vacuüm verpakt. Het is het geheim achter de kwaliteitsfriet van akkerbouwbedrijf Van Beusichem. Vijf man sterk staat bij de verwerkingslijn achterin de schuur van het familiebedrijf. Frieslanders worden ingeladen en mechanisch geschrapt. Met een ouderwets schilmesje worden slechte stukken handmatig verwijderd, voordat de aardappelen tot friet worden gesneden. Op drie trilgoten worden de piepers afgewogen, waarna zakken van verschillende formaten worden gevuld. Die worden vacuüm getrokken. De treedjes frietzakken worden in de koelbus van Friet van Beus ingeladen. Rond negen uur is het werk klaar en worden de machines schoongemaakt. “De verse friet leveren we nog  dezelfde dag op onze adressen af”, legt Thijs van Beusichem uit.

   

Vader Leo van Beusichem snijdt slechte stukken uit de geschrapte aardappelen         Thijs van Beusichem laadt vacuüm verpakte friet in koelbus

Aan de achterzijde van de lijn worden zakken in verschillende formaten met verse friet gevuld.

Moeder Jolanda van Beusichem hanteert de vacumeermachine voor de frietzakken

Jaarrond friet

Het familiebedrijf van Jolanda en Leo, zonen Thijs en Joost en de nog studerende dochter Judith van Beusichem heeft akkerbouw als hoofdtak. Het aandeel ‘jaarrond friet’ is groeiend. Van de 110 hectare is 25 aardappelen. Daarvan wordt ruim een vijfde deel voor de eigen verkoop gebruikt. Vijfduizend kilo aardappelen per week worden tot friet gesneden. “Agria is een uitstekend frietras. Een groffe aardappel, die bij het bakken niet kleurt en bovendien goed smaakt.”, legt Joost van Beusichem uit. Zijn broer vult hem aan. “De Frieslander is vroegrijpend en meestal iets zoeter. Dit ras gebruiken we voor de overbruggingsmaanden augustus, september en oktober. Daarna gebruiken we de Agria, die prima tot juli te bewaren valt. Op die manier kunnen we het hele jaar leveren.”

Het idee voor eigen friet ontstond in de zoektocht naar verbreding van het bedrijf. Opa Van Beusichem verkocht altijd al aan huis. “Het idee ontstond om hele aardappelen aan cafetaria te leveren. Heel even heb ik zelfs aan een eigen frietkar gedacht.” Drie jaar geleden tikten de telers goedkoop een eigen schrapper en een vacumeermachine op de kop. “Verse friet is in opkomst, vooral in België. Ook de vraag naar lokale producten groeit. Wij zagen kansen.”

Zakken verse friet werden in het prille begin uitgedeeld bij restaurants en cafetaria’s. De focus lag met name op startende bedrijven. De gratis zakken sloegen aan. Het leverde flink wat vaste adressen op. Ook een adverteercampagne via Google zette ‘Friet van Beus’ op de kaart. “Nu zitten we op het punt dat we eigenlijk wel iemand in dienst kunnen nemen voor het bezorgen. Vooral als het druk is op het land”, vertelt Joost van Beusichem.

Op afroep en vers gesneden

Broer Thijs is twee dagen in de week van tien uur in de ochtend tot gemiddeld vier uur ’s middags zoet met het afleveren van de frietzakken. Vanuit Zeewolde worden de verse producten met de eigen bus op adressen in onder andere Almere, ’t Gooi, Utrecht, Ermelo en Harderwijk gebracht. “Op afroep en vers gesneden. We hebben een klein beetje reserve, maar houden geen voorraad aan. Vanwege de beperkte houdbaarheid van de verse producten, werken we met korte lijntjes.”

Frieslanders worden tot dertien millimeter 'boerenfrieten' gesneden

De meeste bovenmaatse aardappelen worden in een dikte van ongeveer dertien millimeter gesneden. “Echte boerenfriet.” Volgens Joost van Beusichem levert het bedrijf kwaliteitsproducten af, maar zijn het uiteindelijk de horecazaken die bepalen hoe lekker het frietje is. “Iedere keuken heeft weer een ander bakproces. Uiteindelijk gaat het er om of de kok een gevoel met de aardappel heeft. Er zit jaarrond niet veel verschil in kwaliteit.” Thijs van Beusichem: “Het gaat om een ‘dagvers’ product waar, door de teeltomstandigheden, variatie in de consistentie kan zitten. Wij voegen echter geen middelen als sulfiet toe om de aardappel geel te houden. In tegenstelling tot industriële verwerkers voegen wij geen conserveringsmiddelen toe. Friet van Beus is natuurlijk kleinschalig, dus moet je je onderscheiden op kwaliteit. Die moet netto beter zijn. Voor onze klanten gaat kwaliteit boven de prijs.”

Van handwerk naar geautomatiseerd

De handmatige werkzaamheden zijn, mede door de stijgende vraag, in drie jaar tijd verder geautomatiseerd. Het heeft geresulteerd in de frietlijn, die op dinsdag en vrijdag in de vroege ochtenduren volop draait. Voor het akkerbouwbedrijf zijn de werkzaamheden een goede tweede tak. “Een mooie aanvulling op het bedrijf.” De overige aardappelen leveren de telers uit Zeewolde af aan Aviko. Het bouwplan bestaat verder uit uien, suikerbieten en tarwe. Het bedrijf doet nog een beetje loonwerk. In de twee schuren op het erf is ruimte om 2.100 ton aardappelen en een kleine 2.000 ton uien op te slaan. “We willen nog wel meer groeien en natuurlijk is het een droom om al onze aardappelen zelf te verwerken. Misschien moet je dan wat terug in hectares, om het behapbaar te houden, maar er moet wel een balans zijn. Ook met het oog op risico’s. Friet van Beus moet uiteindelijk in dienst van de onderneming blijven staan.”

Een complete 'frietlijn'als tweede tak bij het akkerbouwbedrijf in Zeewolde

Met de feestdagen voor de deur, zal het de komende tijd weer druk worden rond de frietlijn. “Met een volle bus door het land en met vier of vijf man volop friet snijden”, voorspelt Joost van Beusichem, “Gelukkig wordt het weer wat rustiger op het land en is het goed behapbaar.” 

Tekst en foto's: Martin de Vries

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Grimme rooit zoete aardappelen autonoom en op rups

Grimme rooit zoete aardappelen autonoom en op rupsen

14 nov 2019 Bericht
Grimme rooit zoete aardappelen autonoom en op rupsen
Verlagingspercentage nacontrole pootaardappelen ge

Verlagingspercentage nacontrole pootaardappelen gedaald

14 nov 2019 Bericht
Verlagingspercentage nacontrole pootaardappelen gedaald
Rassenshows: Kiemrust maakt aardappel toekomstbest

Rassenshows: Kiemrust maakt aardappel toekomstbestendig

8 nov 2019 Bericht
Rassenshows: Kiemrust maakt aardappel toekomstbestendig
AXION 900 TERRA TRAC: Comfortabel over de weg met

AXION 900 TERRA TRAC: Comfortabel over de weg met 40 km per uur!

25 nov 2019 Bericht
AXION 900 TERRA TRAC: Comfortabel over de weg met 40 km per uur!
In zeven stappen het jaar rond met Mechatec

In zeven stappen het jaar rond met Mechatec

25 nov 2019 Bericht
In zeven stappen het jaar rond met Mechatec
Steketee: Schoffelbreedte elektronisch aanpassen v

Steketee: Schoffelbreedte elektronisch aanpassen vanuit de trekker

21 nov 2019 Bericht
Steketee: Schoffelbreedte elektronisch aanpassen vanuit de trekker


Vakpartner nieuws

Kistenwassers te huur

Kistenwassers te huur

7 mei 2020 Bericht Mechatec
Kistenwassers te huur
Hebben bieten sporenelementen nodig?

Hebben suikerbieten sporenelementen nodig?

21 mrt 2020 Bericht Yara
Hebben suikerbieten sporenelementen nodig?
Sporenelementen voorkomen ziekten

Sporenelementen voorkomen ziekten

20 mrt 2020 Bericht Yara
Sporenelementen voorkomen ziekten

Bezoek onze vakpartners

COOKIE INFORMATIE

Voor een volledige werking van deze website wordt gebruik gemaakt van cookies.
Meer informatie over cookies > Accepteren Verder zonder cookies