Schouten: Extra geld voor strijd tegen voedselverspilling

21 mrt 2018

Bericht

Schouten: Extra geld voor strijd tegen voedselvers

De ambitie van diverse bedrijven, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen om uiterlijk in 2030 de hoeveelheid voedsel die door huishoudens, bedrijven en in de horeca wordt weggegooid te halveren wordt door het kabinet gesteund. Nederland behoort met die doelstelling in de strijd tegen de voedselverspilling tot de koplopers op wereldwijd niveau. In de nationale agenda tegen voedselverspilling is dat de centrale boodschap. Minister Schouten stuurde deze dinsdag 20 maart aan de Tweede Kamer. De minister kondigde daarbij aan dat de komende vier jaar in totaal 7 miljoen euro door het kabinet wordt vrijgemaakt om de gestelde ambities waar te maken. Dit geld wordt geïnvesteerd in innovatie, onderzoek, monitoring en voorlichting.

Voedselverspilling in Nederland

In Nederland wordt naar schatting jaarlijks 2 miljoen ton voedsel verspild. Dit gebeurt vrijwel op ieder vlak in de voedselketen. Van het boerenerf tot aan de supermarkt en alle daartussen liggende schakels. Daarnaast gooien consumenten gemiddeld rond de 41 kilo voedsel per persoon op jaarbasis weg. Deze cijfers zijn minister Schouten een doorn in het oog: "Het gaat hier om enorme hoeveelheden. Dat is alleen maar erger als men zich bedenkt dat er wereldwijd, maar ook in Nederland zelf, mensen rond of onder de armoedegrens leven. Wij moeten daarom heel bewust omgaan met alle mooie producten die we hebben, met alle grondstoffen en met de arbeid en energie die nodig zijn voor het productieproces en transport. Voor talloze nieuwe, innovatieve ideeën en initiatieven liggen hier kansen. Daarnaast zorgt minder verspilling van voedsel voor een forse reductie van de CO2-uitstoot. En het bespaart ook nog eens geld. Kort samengevat is dit goed voor het milieu en onze portemonnee."

Innovaties

In de strijd tegen voedselverspilling is innovatie een belangrijk onderdeel. Vanuit een taskforce van bedrijven, overheid en maatschappelijke organisaties worden er krachten, netwerken en kennis gebundeld om zo samen tot innovatieve oplossingen te kunnen komen. De taskforce bestaat op dit moment nog uit 25 leden. Naar verwachting zal het aantal aangesloten organisaties snel gaan oplopen de komende tijd. Een ander onderdeel binnen de aanpak is de campagne 'Samen tegen voedselverspilling'. Deze werd 20 maart gelanceerd tijdens de presentatie van de nationale agenda. De komende jaren wordt door alle aangesloten bedrijven en organisaties campagne gevoerd onder de leus 'Samen tegen verspilling' (#samenminder). Inmiddels is de website www.samentegenvoedselverspilling.nl online.

Overschotten doneren aan voedselbanken

De minisiter wil waar het nodig is wetten en regels versoepelen of gaan schrappen. Dit om de nieuwe aanpak te kunnen laten slagen. Zo pleit Schouten onder andere voor uitbreiding van de Europese lijst van producten waar geen houdbaarheidsdatum op hoeft te staan. Nederland wil af van de verplichting om ook op zeer lang houdbare producten een 'tenminste houdbaar tot-datum' te vermelden. Dit geldt voor producten als rijst, pasta, koffie en bronwater. Daarnaast wil de minister samen met het bedrijfsleven er voor gaan zorgen dat de houdbaarheid van producten voor consumenten duidelijker wordt. Bovendien is in het Regeerakkoord opgenomen dat supermarkten en horeca waar het nodig blijkt en mogelijk is om overschotten van voedsel te doneren aan voedselbanken.

Bron: LNV

Deel dit artikel

Heeft u vragen over producten of diensten uit dit artikel? Stel hier uw vraag!
Er wordt alleen gereageerd op serieuze vragen.

Gerelateerde artikelen

Heeft regionale afzet en samenwerking de toekomst?

Heeft regionale afzet en samenwerking de toekomst?

18 mrt 2019 Bericht
Heeft regionale afzet en samenwerking de toekomst?
Belgische EnVie wint hoofdprijs Food Heroes Awar

Belgische EnVie wint hoofdprijs Food Heroes Award tijdens CFIA Expo 2019

15 mrt 2019 Bericht
Belgische EnVie wint hoofdprijs Food Heroes Award tijdens CFIA Expo 2019
Kwartaalaangifte BTW voor boeren en tuinders van d

Kwartaalaangifte BTW voor boeren en tuinders van de baan

20 nov 2018 Bericht
Kwartaalaangifte BTW voor boeren en tuinders van de baan
Topchefs koken 24u voor het goede doel

Topchefs koken 24u voor het goede doel

22 okt 2018 Bericht
Topchefs koken 24u voor het goede doel
Heeft u zich al opgegeven voor de Ladies Days 2018

Heeft u zich al opgegeven voor de Ladies Days 2018?

7 aug 2018 Bericht
Heeft u zich al opgegeven voor de Ladies Days 2018?
De ABN AMRO Circulair Food Award: Wie zijn de geno

De ABN AMRO Circulair Food Award: Wie zijn de genomineerden?

18 jun 2018 Bericht
De ABN AMRO Circulair Food Award: Wie zijn de genomineerden?
Provincie komt Flevolandse agrarische sector tegem

Provincie komt Flevolandse agrarische sector tegemoet met extra geld

22 mei 2018 Bericht
Provincie komt Flevolandse agrarische sector tegemoet met extra geld
NAV: Goede initiatieven kabinet voor voedselbeleid

NAV: Goede initiatieven kabinet voor voedselbeleid in scherp contrast met handelsbeleid

24 apr 2018 Bericht
NAV: Goede initiatieven kabinet voor voedselbeleid in scherp contrast met handelsbeleid
Carla Dik-Faber: "Geef ook rare paprika's en kromk

Carla Dik-Faber: "Geef ook rare paprika's en kromkommers een kans"

19 apr 2018 Bericht
Carla Dik-Faber: "Geef ook rare paprika's en kromkommers een kans"
Kamerbrief over accenten in voedselbeleid richting

Kamerbrief over accenten in voedselbeleid richting de toekomst

17 apr 2018 Bericht
Kamerbrief over accenten in voedselbeleid richting de toekomst
Landbouwgerelateerde onderwerpen

Minister Schouten informeert naar verkorting vanggewassen

6 mrt 2018 Bericht
Minister Schouten informeert naar verkorting vanggewassen
WUR: Kan op drijvende eilanden voedsel geproduceer

WUR: Kan op drijvende eilanden voedsel geproduceerd worden?

8 sep 2017 Bericht
WUR: Kan op drijvende eilanden voedsel geproduceerd worden?
Tarwe

Grote innovatie in tarwehandel: het garantiepluscontract

3 mei 2017 Bericht
Grote innovatie in tarwehandel: het garantiepluscontract

Bezoek onze vakpartners

COOKIE INFORMATIE

Voor een volledige werking van deze website wordt gebruik gemaakt van cookies.
Meer informatie over cookies > Accepteren Verder zonder cookies